Bahrain


Bahrain este un arhipelag format din 33 de insule înconjurate de apele Golfului Persic, cele mai apropiate state vecine fiind Arabia Saudită şi Qatar. Cu numele statului ce poate fi tradus ca şi "Regatul dintre două mări", Bahrainul este o ţară arabă mai liberală decât vecinele sale în ceea ce priveşte regulile de comportament, fapt ce o poate face atrăgătoare pentru cei ce vor să experimenteze cultura arabă autentică fără regulile stricte impuse non-islamicilor. Cei pasionaţi de istorie vor fi atraşi de insula Bahrain. Fiind locul uneia dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii şi considerată de unii drept locul grădinii raiului, Bahrainul este presărat de situri arheologice, cetăţi antice, muzee şi dominat de o cultură ce merită explorată.

Scurt istoric
Istoria străveche a Bahrainului merge până în anul 5000 î.Hr., dovadă fiind cele 85.000 de morminte aflate pe teritoriul ţării datând din această perioadă. În epoca bronzului zona a fost dominată de civilizaţia Dilmun, o cultură străveche care era cunoscută ca şi centru de schimb între Mesopotamia şi Valea Indului. Mai târziu, în timpul lui Alexandru Macedon, insulele Bahrainului au servit ca şi centru pentru comerţul cu perle.

Bahrainul a fost unul dintre primele state din afara Peninsulei Arabice propriu-zise ce adoptă religia musulmană, după ce primeşte o scrisoare de la profetul Mahomed. Insulele au fost conduse de arabi până în anul 1521 când au fost cucerite de portughezi. Aceştia au dominat timp de 80 de ani, insulele fiind apoi recucerite de perşi cu ajutorul britanicilor şi olandezilor. Perşii sunt alungaţi la rândul lor de familia Al-Khalifa, familia care conduce statul în prezent, ce ajunge în zonă în anul 1782.

În secolul al XIX-lea Bahrain intră sub influenţa Marii Britanii prin aşa-numitul sistem "trucial", un armistiţiu   între britanici şi şeicul conducător ce avea ca şi ţel apărarea împotriva pirateriei. Bahrain şi-a câştigat independenţa în 1971. În prezent există neînţelegeri între Bahrain şi Qatar, cele două ţări disputându-şi Insulele Hawar. Ţara a fost zguduită de proteste civile, răscoale şi atentate cu bombă în anii '90. În 2002 Bahrain devine monarhie constituţională iar noi proteste izbucnesc în 2011 şi 2012, protestatarii cerând o mai mare libertate politică.


Destinaţii turistice

Manama
Cele mai multe obiective turistice ale Bahrainului se află în Manama, capitala statului, sau în apropiere. Aflat în nord-estul insulei principale a statului, oraşul Manama a devenit capitală abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea, adăpostind cu toate acestea o serie de atracţii de natură istorică şi culturală importante pentru Bahrain. 

Muzeul Naţional, unul dintre primele muzee deschise în această regiune, adăposteşte exponate ce urmăresc istoria Bahrainului încă din epoca de piatră. Pe lângă artefactele obţinute în urma săpăturilor arheologice realizate pe tot cuprinsul ţării, aici se află şi câteva săli de expoziţii dedicate culturii, tradiţiei, ritualurilor şi artei din Bahrain. De asemenea, atrăgătoare pentru turişti pot fi şi arhitectura modernă a muzeului şi locaţia sa pe malul apei.

Muzeul Naţional din Bahrain, exterior

Un alt muzeu, important pentru cultura ţării este Beit Al Qur'an, casa Coranului, unde se află o colecţie valoroasă de manuscrise şi ediţii istorice ale Coranului. Alte muzee ce pot fi vizitate în Manama sunt muzeul căutătorilor de perle, aflat într-o clădire istorică importantă pentru Bahrain, muzeul petrolului şi muzeul fortului Bahrain.

Moscheea Al-Fateh este una dintre cele mai mari moschei din lume şi oferă posibilitatea turiştilor care nu sunt de religie musulmană să o viziteze. Domul construit pe acoperişul moscheei este cel mai mare dom construit în întregime din fibră de sticlă din lume. În apropierea moscheei se află şi palatul regal din Bahrain, reşedinţa actualului rege al Bahrainului. 

Moscheea Al-Fateh

În centrul oraşului Manama se află cel mai mare centru comercial şi de divertisment din ţară. Aici se află 350 de magazine şi 50 de diverse cafenele şi restaurante. Tot aici se află şi un parc acvatic, un cinema şi diverse alte locuri de distracţie şi petrecere a timpului liber. Cei ce vor să experimenteze partea tradiţională a Bahrainului pot vizita suq-ul din Manama, un bazar cu diverse magazine şi fel de fel de produse. 

Suq-ul din Manama

Intrarea în suq se face prin Bab Al Bahrain (Poarta spre Bahrain), un alt obiectiv turistic al oraşului. Clădirea a fost construită de englezi în anii '40 şi renovată în anii '80 pentru a-i fi adăugate elemente arhitecturale islamice. Aici se află un punct de informare pentru turişti. 

În apropiere de Manama se află Fortul Bahrain, Qal'at Al Bahrain în arabă, cel mai important sit arheologic al ţării. Fortul propriu-zis a fost construit de portughezi în secolul al XIV-lea dar săpăturile au arătat că locul a fost ocupat timp de şase perioade distincte, începând încă din anul 3000 î.Hr. şi servind ca şi capitală pentru civilizaţia Dilmun.

Fortul Bahrain

Tot în apropiere de Manama se află moscheea Al Khamis, cea mai veche moschee din Bahrain, construită în anul 692 î.Hr. şi renovată în secolul al XI-lea. Despre această moschee se crede că ar fi una dintre cele mai vechi urme ale islamului în zona peninsulei Arabice.

Muharraq

Muharraq, capitala veche a Bahrainului, se află la câţiva kilometri distanţă de Manama şi poate oferi vizitatorului o atmosferă şi o experienţă diferite faţă de cele oferite de actuala capitală. Aflat pe insula cu acelaşi nume, Muharraq nu a fost influenţat de modernism în aceeaşi măsură ca şi Manama, păstrându-şi farmecul tradiţional. Istoric, aici s-a aflat oraşul antic Tylos un centru important în comerţul cu perle dintre Grecia şi Imperiul Seleucid.

În Muharraq se poate vizita casa şeicului Isa, ce a domnit la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea, având cea mai lungă domnie a unui conducător din Bahrain. Casa sa stă mărturie a vieţii regale din acea perioadă. În apropiere se află şi casa Siyadi ce a aparţinut unui neguţător de perle din secolul al XIX-lea. Interiorul casei are un design spectaculos. O trăsătură unică a arhitecturii din Bahrain de care vizitatorii se pot bucura  şi în Manama dar în special în Muharaq este reprezentată de turnurile de vânt, un sistem tradiţional de aer condiţionat ce poate fi văzut la unele case vechi din oraş. Turnurile înalte de 5-6 m se află deasupra caselor şi sunt proiectate să capteze vântul şi să-l direcţioneze către încăperile casei pentru a le răci.

Casa şeicului Isa din Muharraq şi turnul său de vânt

Fortul Arad, aflat lângă Muharraq, datează din secolul al XV-lea. A fost construit de arabi dar a fost ocupat de portghezi timp de aproape un secol. În timpul nopţii fortul este luminat, transformându-se într-o privelişte atrăgătoare pentru turişti. 

Fortul Arad

Riffa
Riffa este al doilea oraş al ţării ca mărime. Cel mai important obiectiv turistic aflat aici este Fortul şeicului Salman Bin Ahmad Al Fateh, centrul puterii în Bahrain până în anul 1869. Fortul a fost construit în 1812 şi oferă o privelişte frumoasă asupra văii Hunanaiya.

Alte obiective turistice în Bahrain: 
În satul A'ali se află cimitirul preistoric datând din perioada civilizaţiei Dilmun. Zecile de mii de morminte aflate aici diferă ca şi dimensiuni, dar majoritatea măsoară aproximativ 5-9 m în diametru şi 1-2 m în înălţime. Aceste morminte ocupă 5% din suprafaţa de uscat a Bahrainului dar puţine dintre ele au rămas intacte, multe dintre ele fiind distruse în trecut pentru a face loc construcţiilor. Încercarea de protejare a lor a întâmpinat opoziţii din partea celor ce le consideră ne-islamice şi deci puţin importante.  

Cimitirul preistoric de lângă A'Ali

Tot din perioada Dilmun provine şi templul Barbar, un sit arheologic aflat în satul Barbar. Aici au fost în timp descoprite trei temple de către arheologii danezi. Acestea au fost construite în mileniile 2 şi 3 î.Hr. şi erau dedicate lui Enki, zeul înţelepciunii. 

Şoseaua regelui Fahd, ce se întinde pe o distanţă de 25 km, este puntea de legătură, peste ape, dintre Bahrain şi Arabia Saudită. Construcţia şoselei a fost finalizată în 1986, când a fost deschisă publicului, şi este rezultatul unui acord între cele două ţări. 


Rezervaţia Naturală Al Areen se află în jumătatea sudică a ţării, fiind destinată să protejeze, în mijlocul  zonei deşertice, 500 de specii de animale şi peste 100.000 de specii de plante, majoritatea specifice Peninsulei Arabice. Unele animale sunt libere, altele sunt protejate în ţarcuri. Printre animalele protejate aici se află diferite specii de gazele, capre sălbatice, zebre, diferite specii de păsări şi o specie rară de antilopă, oryx-ul arab.

Oryx arab în Rezervaţia Naturală Al Areen

Printre puţurile de petrol, înconjurat de deşert şi fără urme de vegetaţie, în sudul Bahrainului se află copacul vieţii. Copacul, ce a supravieţuit în deşert timp de 400 de ani, este considerat o minune a naturii, sursa sa de apă fiind necunoscută iar lipsa de vegetaţie din jurul său inexplicabilă. Misterul supravieţuirii acestui copac l-a transformat în legendă, localnicii considerând că aici s-a aflat grădina raiului.

Copacul vieţii

Cel mai mare eveniment din Bahrain este Campionatul de Formula 1 ce are loc în fiecare an în luna aprilie pe Circuitul Internaţional Bahrain.

Informaţii utile

În luna septembrie 2012 Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o avertizare, recomandând evitarea efectuării de călătorii în Bahrain din cauza riscului izbucnirii de proteste violente în această ţară.

Limba oficială în Bahrain este araba. Engleza este de asemenea cunoscută la nivel larg.

Clima în Bahrain este tropical aridă. Verile sunt fierbinţi şi umede, cu temperaturi ce adesea depăşesc 43°C  dar iernile sunt mai plăcute, cu temperaturi ce doar uneori scad sub 20
°C. Cea mai potrivită perioadă pentru a vizita Bahrain este din februarie până în aprilie sau din octombrie până în decembrie.

Religia majoritară în Bahrain este cea musulmană reprezentând 85% din populaţie, din aceştia 70% fiind şiiţi şi restul, inclusiv familia regală, suniţi. Alte religii minoritare sunt creştinismul, iudaismul şi hinduismul. 


Fiind o ţară islamică, în Bahrain există câteva reguli de comportament pe care un vizitator ar trebui să le cunoască. Ţara este una tolerantă dar respectarea acestor reguli ar putea duce la evitarea eventualelor neplăceri. Se recomandă că femeile să se îmbrace mai tradiţional, în special în public şi în prezenţa localnicilor. Costumele de baie şi pantalonii scurţi nu pun o problemă la piscină sau în hoteluri dar în oraş şi mai ales în afara capitalei, femeile trebuie să se îmbrace mai conservator. De asemenea, se recomandă evitarea demonstraţiilor de afecţiune în public între bărbaţi şi femei. Săruturile în public nu sunt social acceptate. 


Moneda statului este dinarul (BHD). 1 BHD este egal cu aproximativ 10 RON.


Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a putea efectua o călătorie în Bahrain. 


Mulţumiri

www.a2zbahrain.com
bahrainguide.org
www.journeymart.com
www.mapsofworld.com
www.worldtravelguide.net
traveltips.usatoday.com
wikitravel.org
www.lonelyplanet.com

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparţine realizatorilor acestora:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bahrain_National_Museum_Exterior.jpg (Anthony DeCosta)
http://www.flickr.com/photos/allandonque/5380528686/ (Allan Donque)
http://www.flickr.com/photos/thehumanette/4473655744/ (Sheyma B)
http://www.fotopedia.com/items/flickr-2799478551 (Mohd Azli Abdul Malek)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Isa_Bin_Ali_House.jpg (fuzzytnth3)
http://www.flickr.com/photos/obekenobi/2797734245/ (Mohd Azli Abdul Malek)
http://www.flickr.com/photos/twoseas/693955536/ (reppuli)
http://www.flickr.com/photos/iange/3053040388/ (>ange<)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tree_of_Life_Bahrain.jpg (Alawadhi3000)  

Comentarii

  1. Viza de intrare se da la aeroport. Cu privire la moneda naționala 1BHD= 2,26 euro. In consecință 1 RON nu poate fi egal cu 17 BHD.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită