Bahamas


Statul Bahamas este un arhipelag aflat în America Centrală, scăldat de apele Oceanului Atlantic şi având ca şi cei mai apropiaţi vecini Statele Unite ale Americii în N-V şi Cuba în S-V. Aflat în mijlocul apelor tropicale, Bahamas este format din 2.000 de insule şi insuliţe, doar 23 dintre acestea, de dimensiuni mai mari fiind populate. Insulele sunt formate pe corali ceea ce face ca, cu excepţia a câtorva dealuri, relieful să fie întins. Bahamas este destinaţia ideală pentru doritorii de vacanţe tropicale, pentru cei ce vor să se relaxeze pe plajă, sub palmieri şi să se bucure de apele limpezi albastre şi de nisipul fin. În plus, în Bahamas turiştii se pot bucura de farmecul specific al fiecărei insule, pot pleca pe urmele piraţilor sau pot practica sporturi acvatice: înot, scufundări, snorkeling, ski acvatic sau pot face plimbări cu barca.  

Scurt istoric
Primii locuitori ai insulelor Bahamas au fost indienii Arawak numiţi şi Lukayan, veniţi din America de Sud în jurul secolului al IX î.Hr. În 1942 Columb ar fi ajuns pe aceste insule denumindu-le "baja mar", "ape puţin adânci", nume ce mai târziu s-a transformat în Bahamas. După venirea lui Columb locuitorii insulelor au fost transformaţi în sclavi iar, mai târziu, din cauza apropierii de Florida, insulele Bahamas au început să atragă atenţia exploratorilor, coloniştilor şi neguţătorilor.

Primii locuitori britanici au ajuns în Bahamas în 1647. Ajunşi pe insula Eleuthera aceştia au format o colonie britanică ce a început să înflorească şi să devină prosperă. Geografia insulelor a făcut ca acestea să fie atrăgătoare pentru piraţi. Apele din jurul statului au fost dominate de piraţi faimoşi timp de 70 de ani, până în 1718 când primul guvernator britanic, Woodes Rogers a reuşit să-i înfrângă şi să-i alunge din zonă. 

După perioade de oscilaţie între ocupaţia spaniolă şi cea britanică, în 1782 Bahamas a devenit colonie britanică. În timpul Războiului Civil din America, economia insulelor Bahamas a înflorit, acelaşi lucru petrecându-se şi în timpul Prohibiţiei şi al celui de-al II-lea Război Mondial. Când, în 1961, Cuba a fost închisă turiştilor americani, ministerul turismului din Bahamas a profitat de situaţie şi punând în valoare frumuseţea insulelor a început să atragă turişti.

În 1969 Bahamas face parte din Commonwealth-ul britanic iar în 1973 devine un stat independent cu regina Elisabeta a II-a ca şi conducător constituţional al ţării.


Destinaţii turistice

Nassau şi Paradise Island
Nassau, capitala statului Bahamas, se află pe insula New Providence, şi este cel mai mare şi mai populat oraş al ţării. În Nassau locuieşte aproximativ 80% din întreaga populaţie a ţării. La sfârşitul secolului al XVII-lea portul oraşului era extram de atrăgător pentru piraţi. Când Woodes Rogers i-a alungat din zonă, populaţia oraşului era în majoritate formată din piraţi. Astăzi, Nassau îmbină atmosfera modernă şi tropicală cu farmecul clădirilor coloniale, fapt ce poate fi atrăgător pentru mulţi turişti. 

Pe lângă nenumăratele posibilităţi de relaxare pe care le oferă Nassau aici puteţi vizita şi câteva obiective turistice ce amintesc de istoria şi de cultura exotică a ţării. Se poate face o călătorie prin centrul vechi al oraşului pentru a admira clădirile în culori pastelate. Tot în centrul vechi se află şi Queen's Staircase, o scară formată din 66 de trepte săpate direct în stâncă de sclavi în jurul anului 1790. În apropiere se află fortul Fincastle, construit în 1973 cu scopul de a apăra portul oraşului Nassau de jefuitori. Pentru o perioadă, la începutul secolului al XIX-lea, fortul a servit ca şi far pentru corăbii.

Queen's Staircase

Se mai poate vizita Muzeul Pompey, dedicat sclavilor, Galeria Naţională de Artă a statului Bahamas, Muzeul Piraţilor, clădirea Parlamentului cu zidurile sale roz şi grădinile Retreat cu cele 170 de specii de palmieri. 

O activitate unică de care vă puteţi bucura în Nassau şi în câteva alte insule din Bahamas este carnavalul Junkanoo, unde mulţimea de participanţi face paradă în faţa spectatorilor în costume colorate, cântând şi dansând pe străzile oraşului timp de ore întegi. Pregătirea pentru carnaval începe cu multe luni înainte iar carnavalul are loc de anul nou, în ziua de Crăciun şi în timpul verii. Celelalte insule unde se ţin aceste procesiuni sunt: Grand Bahama, Eleuthera, Bimini, Insulele Exuma şi Abacos. 


Participanţi la festivalul Junkanoo

Aflată în apropiere, Paradise Island a fost dezvoltată aproape exclusiv pentru a servi turiştilor, cu staţiuni, restaurante, hoteluri, buticuri, un teren de golf, un acvariu şi un cazinou. Paradise Island măsoară 6 km lungime şi mai puţin de 1 km lăţime şi este legată de New Providence prin două poduri. Una dintre principalele atracţii ale sale este Atlantis Waterscape, cel mai mare acvariu în aer liber din lume. Aici se află şi un parc acvatic cu tobogane de apă de diverse dimensiuni. În Paradise Island vă puteţi bucura de apele limpezi şi plajele cu nisip fin, se pot face scufundări, ski acvatic, snorkeling, înota cu delfini, sau practica golf şi tenis.

Paradise Island

Insula Grand Bahama
Insula Grand Bahama, aflată în nordul arhipelagului Bahamas, oferă turiştilor staţiuni moderne dar are şi un şarm aparte, cu sate de pescari şi bogăţii naturale.

Oraşul Freeport, al doilea cel mai mare oraş al ţării a fost odată un oraş atractiv cu centre comerciale, staţiuni şi alte facilităţi construite special pentru turişti. A suferit însă o lovitură în urma uraganelor din 2004 şi 2005 după care nu a reuşit să-şi revină în totalitate. Există însă restaurante cu specific local şi plaje ce pot fi pe placul turiştilor. În Freeport se află Parcul Naţional Rand National Centre unde cresc 130 de specii de plante şi unde pot fi văzute diverse specii de păsări: vulturi, păsări colibri şi papagali. O altă frumuseţe naturală aici este reprezentată de sistemul de peşteri subterane săpate în solul calcaros. Acestea sunt specifice mai multor zone de pe insula Grand Bahama, dar una dintre intrările spre aceste peşteri se află Parcul Naţional Lunayan din Freeport. Tot în acest parc se află şi plaja Gold Rock unde au avut loc filmările pentru Piraţii din Caraibe 2 şi 3. Printre plajele vestite pentru Freeport se numără Xandu şi Williams Town. De asemenea aici se pot practica diverse sporturi pe apă, snorkeling şi scufundări. 


Plaja Gold Rock

Insulele Abacos
Abacos este un arhipelag format din 120 de insule şi insuliţe ce se întind la S-E de Grand Bahama. Unele dintre aceste insule sunt nelocuite. Cele mai populare activităţi pe aceste insule sunt pescuitul, scufundările şi mai ales plimbările cu barca. Great Abaco şi Little Abaco sunt cele mai populate insule din acest grup iar cel mai mare oraş este Marsh Harbour.

Pe insula Treasure Cay se află kilometri întregi de plaje, una dintre acestea aflându-se chiar în topul celor mai frumoase 10 insule din lume. Pe Elbow Cay pot fi admirate case în stil colonial vopsite în culori pastelate. Tot aici se află farul Elbow Reef, vopsit ca o acadea, construit în 1862.


Farul de pe Elbow Cay

Eleuthera
Eleuthera face parte din grupul de insule ale statului Bahamas ale cărei coaste sunt scăldate de apele Oceanului Atlantic. Insula măsoară aproape 200 km în lungime dar mai puţin de 8 km în lăţime şi este vestită pe de o parte pentru istoria locului, fiind prima insulă ocupată de colonişti englezi şi locul unde se spune că s-a născut statul Bahamas, iar pe de alta pentru plajele sale cu nisip roz, rar întâlnit. Culoarea nisipului provine de la cochiliile unor organisme microscopice ce trăiesc în coralii din jurul insulei. 

Plajă cu nisip roz

În Gregory Town, unul dintre oraşele Eleutherei, turiştii pot vizita podul Glass Window (fereastra de sticlă) sau Preacher's Cave (Peştera Predicatorului), locul unde au ajuns primii colonişti. Eleuthera este centrul agricultural al ţării, mândrindu-se cu plantaţiile sale de ananas ceea ce face ca în fiecare an, în luna iulie, în Gregory Town să aibă loc un festival al ananasului unde se ascultă muzică live.

Andros
Andros este cea mai întinsă dar şi cea mai puţin explorată insulă din Bahamas. Aici se află kilometri întegi de plaje neumblate şi lacuri ce găzduiesc numeroase specii de plante şi animale. Dintre toate insulele din Bahamas, Andros este cea mai importantă când vine vorba de atracţii naturale. 

Aici se află a treia cea mai mare barieră de corali din lume, măsurând peste 300 km în lungime.

Reciful de corali al insulei Andros

Unice sunt şi aşa numitele "găuri albastre". Acestea seamănă cu nişte lacuri rotunde pe uscat dar de fapt sunt extensii ale mării, fiind conectate cu aceasta printr-o reţea extensivă de grote subterane. Aceste găuri albastre sunt şi astăzi un mister pentru oamenii de ştiinţă, fiind greu de explorat. În Bahamas se află cea mai mare concentrare de astfel de formaţiuni din lume. 

Insulele Exuma

Exuma este un arhipelag în Bahamas format din 365 de insule şi insuliţe, unele dintre ele fiind doar mici suprafeţe de nisip deasupra apei, altele fiind acoperite de păduri întinse. Cu apele sale albastre şi plajele albe, Insulele Exumas sunt un paradis tropical, cu plaje neumblate şi cu locuri preferate de celebrităţi. Cea mai frumoasă şi mai mare plajă din Exuma este plaja Tropicului Racului, denumită astfel, binenţeles, datorită coordonatelor sale geografice. În oraşul George Town se află clădirea administraţiei guvernamentale, vopsită în alb şi roz şi construită după clădirea guvernului din Nassau. Tot aici merită vizitată şi biserica anglicană St. Andrew, construită acum 150 de ani. 

Pe Insula Cat, denumită după piratul Arthur Catt, se află cea mai înaltă formă de relief din Bahamas, un stat dominat de forme joase datorită modului de formare al insulelor, pe recife de corali. Dealul Alvernia, atinge punctul său cel mai înalt la 63 m deasupra nivelului mării. În vârful acestuia se află Hermitage, o mânăstire medievală săpată în piatră de către călugărul Jerome. Tot pe insula Cat puteţi merge pe urmele muzicii autohtone a statului Bahamas, rake şi scrape, sărbătorită aici în fiecare an printr-un festival.

Hermitage, mânăstirea din vârful dealului Alvernia

Insulele Bimini sunt cele mai apropiate insule de coasta Floridei, fapt ce le făcea preferate de americani, în special în perioada prohibiţiei când aceştia veneau aici pentru a consuma băuturi alcoolice. Insulele Bimini au fost legate şi de numele scriitorului Ernest Hemingway, care venea aici pentru a-şi petrece verile. Aici se poate pescui, se pot face scufundări sau se pot admira epavele unor corăbii.

Long Island, una dintre insulele din Bahamas străbătute de Tropicul Racului, are două linii de coastă extrem de diferite. Ţărmul estic, scăldat de apele Atlanticului, este presărat de stânci şi peşteri, ţărmul vestic fiind lin, cu plaje cu nisip alb şi ape liniştite. Aici se poate vizita una dintre cele mai mare peşteri din Bahamas, Hamilton's Cave (Peştera lui Hamilton), unde s-au găsit picturi rupestre şi artefacte aparţinând tribului Lucaya.

Insulele Berry se află la 56 km nord de Nassau şi sunt formate din câteva insule şi aproximativ 100 de insuliţe. Pe una dintre acestea, reciful Great Harbour, se află una dintre cele mai frumoase plaje din Bahamas, Sugar Beach, cu numeroase golfuri aflate printre stânci, peşteri şi pâraie unde fauna este abundentă. 


Despre Insula San Salvador se spune că ar fi locul unde Cristofor Columb a ancorat atunci când a descoperit insulele statului Bahamas la 12 octombrie 1492. Astăzi locul este marcat de o cruce de piatră, cel mai fotografiat loc de pe San Salvador. 


Monumentul lui Cristofor Columb de pe insula San Salvador

Insula este atrăgătoare şi pentru cei pasionaţi de scufundări, aici aflându-se 50 de locuri unde turiştii se pot bucura de astfel de activităţi, unele dintre ele fiind ruine sau epave de corăbii. 

Insulele Inagua sunt perfecte pentru ecoturism. Inagua National Land & Sea Park acoperă 45% din suprafaţa insulei Grand Inagua şi adăposteşte o faună bogată cu păsări flamingo, papagali, pelicani, raţe şi păsări colibri nemaintâlnite în alte locuri din Bahamas. Cealaltă insulă, Little Inagua, este un ecosistem destinat protecţiei unor broaşte ţestoase marine pe cale de dispariţie. 

Celelalte insule din Bahamas unde turiştii se pot bucura de aceleaşi plaje însorite, ape albastre limpezi, pot practica sporturi acvatice, pescuit, scufundări, pot intra în contact cu localnicii primitori sau pot admira peisajele tropicale şi fauna exotică sunt: Insulele Acklins şi Crooked, Rum Cay, Insula Ragged şi Insula Mayaguana. 


Informaţii utile

Limba oficială a statului Bahamas este limba engleză.

Moneda statului este dolarul din Bahamas (BSD). 1 BSD fiind egal cu aproximativ 3.40 RON.


Religia dominantă în Bahamas este cea creştină, cu ramurile sale: baptistă, anglicană şi romano-catolică. Alte religii minoritare sunt cele protestante. 


Aflându-se în zona tropicală şi subtropicală, clima statului Bahamas este caldă tot timpul anului cu foarte mici diferenţe sezoniere. Perioada ideală pentru călătorii este din septembrie şi până în mai când se înregistrează temperaturii medii între 21 şi 24C. În restul anului temperaturile sunt puţin mai ridicate, cu temperaturi medii între 27 şi 29C. Sezonul uraganelor durează din iunie şi până în noiembrie dar această perioadă nu ar trebui să sperie turiştii, clima statului fiind, în general, stabilă şi plăcută. 


Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a vizita Bahamas, pentru şederi mai scurte de 3 luni, ci doar de paşaport.  


Mulţumiri
www.bahamas.com
www.bahamas.co.uk
www.fodors.com
www.geographia.com
www.worldtravelguide.net
wikitravel.org

Menţiuni 
Creditul pentru fotografiile prezentate mai sus aparţine realizatorilor acestora:
http://www.flickr.com/photos/57768426@N00/30635784/ (VideoVik)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Junkanoo2.jpg (Errol Bodie)
http://www.flickr.com/photos/firehole/2877778076/ (Len Hardy)
http://www.flickr.com/photos/zanzibar123/410456022/ (zanzibar)
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hopetown-lighthouse.jpg (Dmadeo)
http://www.flickr.com/photos/pazzani/5279465868/ (Mike's Birds)
http://www.flickr.com/photos/nashworld/5656647840/ (nashworld)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Hermitage,_Cat_Island,_Bahamas.jpg (Shane.torgerson)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ColumbusMonumentLongIslandBahamas.JPG (Wilson44691)



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Arabia Saudită