Azerbaidjan


Supranumită şi "Ţara Focurilor" Republica Azerbaidjan este situată la graniţa dintre Europa şi Asia, fiind în acelaşi timp o ţară europeană şi asiatică. Înconjurată începând de la nord de Rusia, Marea Caspică, Iran, Armenia şi Georgia, Azerbaidjan este o ţară a contradicţiilor. Aici puteţi călători pe urmele imperiilor ce odată au dominat lumea sau puteţi descoperi mărturii ale existenţei omului în vremuri imemoriale, puteţi vizita în acelaşi loc moschei şi edificii aparţinând culturii arabe dar şi urme ale culturii creştine incipiente. Aici aşezările arhaice şi siturile arheologice contrastează cu aerul cosmopolit şi modern al capitalei statului aflată în plină dezvoltare. Azerbaidjan este o ţară mică dar fascinantă, putând oferi unui turist străin o experienţă culturală unică.

Scurtă istorie
Urme ale locuirii umane pe teritoriul ocupat azi de Azerbaidjan există din vremuri imemoriale. În peşteri există dovezi că anumite triburi trăiau pe acest terotoriu încă din epoca de piatră. Începând din secolul al VI-lea î.Hr. formaţiunea incipientă a statului Azerbaidjan făcea parte din Imperiul Persan. În formarea statului un rol important a avut Albania Caucaziană (fără nicio legătură cu Albania balcanică actuală). Membrii acesteia adoptaseră crestinismul motiv pentru care ruinele unor biserici crestine pot fi găsite azi pe teritoriul Azerbaidjanului. 

În secolul al VIII-lea arabii au cucerit Azerbaidjanul, o dată cu ei fiind introdusă şi religia islamică în cultura şi tradiţiile poporului azer. Începând de atunci Azerbaidjanul a avut câteva perioade înfloritoare în care cultura azeră s-a remarcat. În secolul al XII-lea câteva oraşe deveniseră prospere fiind, de asemenea, şi perioada în care s-a născut poetul naţional al Azerbaidjanului, Nizami Ganjevi.

După căderea Imperiului Safavid în secolul al XIX-lea, Rusia şi Persia împart teritoriul de atunci al Azerbaidjanului în două, de-a lungul râului Aras. Rusia ajunge să controleze partea nordică, teritoriul actual al Azerbaidjanului. La sfârşitul secolului al XIX-lea descoperirea de petrol pe teritorul ţării transformă regiunea şi nivelul său de trai, micul oraş Baku devenind un oraş înfloritor. La începutul secolului al XX-lea Azerbaidjanul ajunsese să ofere jumătate din resursele de petrol ale lumii. 


În condiţiile căderii Imperiului Ţarist şi ale Primului Război Mondial, în 1918 se formează Republica Democrată Azerbaidjan. Armata rusă invadează, însă, Azerbaidjanul doi ani mai târziu iar ţara este inclusă mai întâi în Republica Sovietică Federală Socialistă Transcaucaziană alături de Georgia şi Armenia iar apoi în URSS. În timpul perioadei sovietice au loc câteva schimbări ale graniţelor ţării, Azerbaidjanul pierzând şi mai mult din teritoriu în favoarea Armeniei, fapt ce transformă regiunea Nahicevan într-o exclavă. În anii '80 conflictele etnice cu Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabakh (aflată în sud-vestul ţării) escaladează. Astăzi regiunea este una practic independentă dar nerecunoscută la nivel internaţional deşi Azerbaidjanul nu şi-a mai exercitat puterea asupra sa încă din 1991.


Azerbaidjan şi-a declară independenţa faţă de URSS în 1991, astăzi fiind republică prezidenţială.  


Destinaţii turistice

Baku
Oraşul Baku, cu turnurile sale în formă de flăcări 

Capitala Azerbaidjanului, Baku, este cel mai mare şi mai bine dezvoltat oraş din ţară, aflat în plină expansiune şi începând să semene cu un adevărat oraş cosmopolit. Oraşul a fost Capitală Culturală Islamică în 2009 şi gazda concursului Eurovision în 2010.

Unul dintre cele mai des vizitate obiective turistice din Baku este oraşul vechi, parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Acesta se află pe malul Mării Caspice şi este separat de restul oraşului prin vechile ziduri ale cetăţii ce stau şi astăzi în picioare. Arhitectura este specifică unui oraş oriental vechi ce contrastează cu clădirile în stil european construite de ruşi în secolul al XIX-lea.

Baku, oraşul vechi

Aici se află Turnul Fecioarei, unul dintre cele mai frumoase şi impresionante monumente din Baku. Datorită arhitecturii sale, istoria şi originile turnului sunt vagi. Se crede că acesta a făcut parte din zidurile ce înconjoară vechiul oraş. Fundaţia turnului datează din secolul al VI-lea, pe când turnul propriu-zis pare să fi fost construit în secolul al XII-lea. Din vârful turnului se pot vedea portul oraşului şi Marea Caspica.

Turnul Fecioarei

Tot în oraşul vechi se află Palatul Şirvanşahilor, construit în secolul al XV-lea de dinastia Şirvanşahilor. Palatul are 26 de camere fără ferestre cuprinzând de asemenea şi un mausoleu, o moschee şi băile săpate în pământ. 

Palatul Şirvanşahilor

O altă construcţie impunătoare ce atrage turiştii este Casa Guvernului, construită de autorităţile sovietice în perioada 1936-1952. Clădirea se află în centrul oraşului. În Baku mai pot fi vizitate Opera şi Teatrul de Balet, Sala Filarmonicii, o mulţime de galerii de artă şi muzee, printre care cele mai cunoscute sunt Muzeul Literaturii, Muzeul de Artă şi Muzeul Artelor Aplicate şi Covoarelor.

În apropiere de Baku se află Templul Focului din Surakhani, un templu asemănător cu cele hinduse şi având inscripţii în sanscrită şi Yanar Dagh, un munte pe care ard flăcări alimentate de un gaz ce le menţine aprinse chiar şi atunci când plouă.

Templul Focului

Gobustan
La 60 km sud de capitală se află oraşul Gobustan. Mulţi turişti care vizitează Baku preferă să facă această călătorie datorită obiectivelor turistice rare întâlnite aici. Rezervaţia Gobustan este un muzeu în aer liber faimos pentru petroglifele datând din perioada neolitică. Cele aproximativ 4.000 de inscripţii în piatră datând de acum 12.000 de ani sunt reperezentări ale modului în care trăiau oamenii în vremurile preistorice şi ale cunoştinţelor acestora despre stele şi constelaţii.

Petroglife în Rezervaţia Gobustan

Tot aici se află şi vulcanii noroioşi, cea mai mare concentrare de vulcani noroioşi din lume. Unii dintre aceştia măsoară 200 m înălţime şi uneori emană gaze ce la contactul cu aerul crează flăcări. În 2007 rezervaţia a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. 

Vulcani noroioşi la Gobustan

Gandja
Aflat în partea vestică a ţării, oraşul Gandja este unul dintre cele mai vechi oraşe din Caucaz, datând din secolul al IV-lea î.Hr. şi al doilea cel mai mare oraş al Azerbaidjanului. Aici poate fi vizitat mormântul poetului Nizami Ganjavi, cel mai mare poet al Azerbaidjanului. Mausoleul, iniţial construit în 1940 şi renovat în 1991, are o înălţime de 20 m. Mai poate fi vizitată "casa din sticle", o casă privată decorată cu aproximativ 50.000 de sticle.

"Casa din sticle"

Moscheea Shah-Abbas cuprinde două minarete construite în secolul al XVII-lea după ce oraşul şi-a câştigat independenţa faţă de Imperiul Osman. Mosheea este decorată cu vitralii. 

Lankaran

Oraşul Lankaran se află pe malul Mării Caspice, în apropierea graniţei cu Iranul. Oraşul este asemănat cu un paradis subtropical datorită peisajelor pe care le oferă, plajelor cu nisip auriu, dealurilor înalte şi văilor fertile. Lankaran mai este cunoscut şi pentru izvoarele sale cu ape minerale. În Lankaran poate fi vizitată vechea închisoare unde se spune că ar fi fost închis Stalin. Preşedintele Azerbaidjanului l-a ajutat pe Stalin să evadeze printr-un tunel subteran ce ducea spre farul Mayak, de asemenea un monument cunoscut. 

În apropiere de Lankaran se află Yanar Bulag, un izvor cu apă termală şi ruinele castelului Bazz din satul Ballabur. Rezervaţia Gizil Agaj se întinde pe 88.360 ha şi adăposteşte specii rare de păsări migratoare. 


Şaki

Şaki este un orăşel aflat la o înălţime de 700 m deasupra nivelului mării, în Munţii Caucaz. În Şaki se poate vizita Caravanseraiul, construit de Sheki-Khan pentru a servi ca loc de odihnă pentru caravanele ce străbăteau drumul mătăsii prin Azerbaidjan.

Caravanseraiul din Şaki

Moscheea Juma Masjid, construită în secolul al XVI-lea, este decorată cu modele în forme geometrice iar pe lângă elementele obişnuite ale unei moschei este dotată şi cu un turn înalt de 40 m unde poate fi auzit ecoul rugăciunilor. Palatul Sheki Khan sau Khansarai a fost palatul de vară al vestiţilor Sheki Khan. Acesta cuprinde palatul propriu-zis, grădinile şi zidurile de apărare, toate construite de Khan Hussein. Din curtea palatului se poate vedea întregul oraş şi munţii înconjurători. În jurul palatului se află câteva muzee ce pot fi vizitate, parcuri şi o ceainărie.

Palatul Sheki Khan

De asemenea, Şaki a fost şi un oraş important de-a lungul drumului mătăsii şi este încă un loc faimos pentru producţia de mătase. Pe lângă toate acestea, aflându-se într-o zonă montană, din Şaki se pot face diverse drumeţii pe munţii înconjurători. 

Hacimaz

Hacimaz sau Xachmaz este cea mai mare staţiune turistică din Azerbaidjan, aflată între Munţii Caucaz şi Marea Caspică şi extrem de populară printre turişti datorită plajelor sale şi rădăcinilor istorice. Unul dintre cele mai importante monumente istorice din Hacimaz este Sarkartapa, un sit arheologic care datează din epoca bronzului şi care ilustrează modul de viaţă uman în vremuri preistorice. Alte obiective turistice sunt biserica albaneză ce datează din perioada în care aici se afla Albania Caucaziană, moscheea şeicului Yusuf cunoscut scriitor şi filosof îngropat împreună cu familia sa în moschee, vechea fortăreaţă Khudat şi parcul Heydar Aliyev ce cuprinde  parcul propriu-zis, o cafenea, muzeul Heydar Aliyev (dedicat primului conducător al Azerbaidjanului independent), ceainării şi un cinematograf.

Biserica albaneză din Hacimaz

Mingacevir
Mingacevir este un oraş tânăr, creat în secolul al XX-lea dar dovezi arheologice au arătat că zona în care se află oraşul a fost locuită încă din anul 3000 î.Hr. Mingacevir atrage turiştii datorită peisajelor pe care acesta le oferă. Oraşul se află pe malurile râului Kura, unde a fost construită şi o hidrocentrală. În locul fostului defileu al râului acum se află un bazin de apă cu lagune, plaje şi cascade ce atrag turiştii. De asemenea, aici se află şi o serie de monumente istorice: urme ale unor aşezări, morminte vechi, cimitire şi câteva temple creştine.

Informaţii utile

Limba oficială în Azerbaidjan este limba azeră dar mare parte a populaţiei cunoaşte şi limba rusă sau turcă. De asemenea în hoteluri sau birouri este folosită şi limba engleză. 


Forma religioasă majoritară în Azerbaidjan este cea musulmană (mai mult de 90% din populaţie). Cu toate acestea regulile de comportament nu sunt stricte, Azerbaidjanul fiind mai degrabă un stat secular. Printre religiile minoritare se numără creştinismul ortodox, catolicismul, protestantismul şi iudaismul.


Mare parte a teritoriului ţării se află în zona de climă temperată. Temperatura medie anuală este de 15°C în zonele de câmpie şi 0°C în cele montane. Munţii Caucaz protejează ţara de masele de aer rece din nord iar Marea Caspică oferă protecţie împotriva temperaturilor ridicate specifice zonelor din Asia centrală. Verile sunt uscate, primăvara şi toamna cantitatea de precipitaţii este mai crescută iar iernile nu sunt foarte reci, cu excepţia zonelor montane.


Moneda folosită în Azerbaidjan este manatul azer (AZM). 1 AZM este egal cu aproximativ 4 RON.


Pentru a realiza o călătorie în Azerbaidjan cetăţenii români au nevoie de viză. Se recomandă evitarea călătoriilor în regiunea Nagorno-Karabakh sau în apropierea acesteia. Relaţiile dintre Azerbaidjan şi Nagorno-Karabakh sunt instabile şi tensionate, autorităţile azere rezervându-şi dreptul de a trata ca şi persona non grata orice cetăţean străin ce a călătorit în Nagorno-Karabakh, aceştia putând fi deportaţi. De asemenea, autorităţile române nu pot oferi asistenţă cetăţenilor români aflaţi în regiunea Nagorno-Karabakh. 


Mulţumiri
www.azerbaijan.com
www.vacationhomes.net
wikitravel.org
www.lonelyplanet.com
azerbaijan.travel
www.azerbaijan.orexca.com
travel.mapsofworld.com
www.mae.ro

Menţiuni
Creditul pentru fotografiile prezentate aparţine realizatorilor acestora:
http://www.fotopedia.com/items/flickr-7202070226 (Eurofestival)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Old_city_baku_azerbaijan1.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baku010.jpg (Gulustan)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Palace_of_the_Shirvanshahs_-_outside.JPG (Frokor)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ateshgah_Fire_Temple.jpg (Nick Taylor)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Petroglyphs_in_Gobustan_01.jpg (Bruno Girin)
http://www.flickr.com/photos/ifl/3860838833/ (peretzp)
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bottle_House_in_Ganja.jpg (Caucasian Panda)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:067karavansaray.jpg (Gulustan)
http://en.wikipedia.org/wiki/File:032palaceseki.jpg (Gulustan)
http://wikitravel.org/en/File:Khachmaz_Old_Church.jpg (Rustinjohnson)











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Benin

Angola

Brazilia